Всесвіт Толкієна в музиці та кулінарії

Кухня, музика та світ «Власник кілець»
Казкові пригоди з Середзем'я і похід хобі до серця зла Саурона в Мордор природним способом знайшли родючий ґрунт серед музикантів хеві-металу 70-х років, чиї тексти були сповнені відьм і демонів, сил пітьми та персонажів, запозичених з середньовічних британських міфів і скандинавських саг.
Книги також можуть бути неймовірно надихаючими для кінематографістів, художників, авторів коміксів і ілюстраторів, а також для музикантів і гастрономів. Найчастіше це стосується глобальних бестселерів, книг, які легко розпалюють уяву як музикантів, так і кухарів, як у разі з витворами Дж. Р. Толкієна.
Один із прикладів музики, натхненний Толкієном Дебютний альбом Black Sabbath містить композицію «The Wizard», натхненну образом доброго чарівника Гендальфа з трилогії «Володар перснів»; книги, яку тоді - як і принаймні половина британської рок-сцени того часу - одержимо чита барабанщик Білл Уорд. Композиція, яка була другою на А-бічне чудове альбом, починалася з примарною губною гармонікою Оззі, свого роду данина блюзовим кореням, а захоплення Уорда грою на барабанах Джинджерарімаріма ще більше посилило враження хард-рока з важким блюзом, з гітарним рифом Айоммі, який надав композиції містичну (толкієновську) яскраву та «прокляну» ноту. «The Wizard» був ідеальним поєднанням тексту і музики й одним із прикладів музики, натхненної Толкієном.
І фолковий «Wizard» від Uriah Heep з акустичною гітарою теж торкався «Власлива кілець». Точніше, Гендальфа, який, хоча й не згадувалося за ім'ям, чудово відповідає опису чарівника «тасьчі королів», який бажає знищити зло та принести світові свободу. «The Gnome» Pink Floyd — психоделічна фолкова перлина з пера Сида Барретта — ймовірно, говорить про штовхання хобі (Фродо), який любить їсти й пити, і в зеленому плащі вирушає у велику пригоду.
Вплив «Власник кілець» і світу Толкієна знайшов відтворення в багатьох піснях Одними з найбільших шанувальників «Власник кілець» Толкієна були Роберт Плант і Джиммі Пейдж, знаходячи в ньому натхнення для своїх середньовічних фолкових тем, переплетених із хард-роком. Так, наприклад, другу сторону четвертого альбому Led Zeppelin відкривали «Misty Mountain Hop» з електричним фортепіано Джона Пола Джонса, якому акомпанування міцний барабан і риф Пейджа, що запам'ятовується. Текст композиції говорить про конфлікт студентів і поліції черезрати, але назва взята з улюбленого Толкієном «Хоббіта». Композиція «Ramble On» з «двійки» Zeppelin ще пряма, оскільки текстиписець Плант додає «темні глибини Мордора», Голлума та зло (Саурона). Вплив «Власник кілець» і світу Толкієна також знайшов відображення в «Battle Of Evermore» і хіті «Stairway To Heaven».
Барабанщик і текстописник канадського хард/хеві, а потім прог-рок тріо Rush Ніл Пірт також був великим шанувальником Толкієна, тому очікувано, що їхня композиція «Necromancer» говорить про «трьох мандрівників» (Фродо, Сем і Голлум) і втілення злальде. Як група, чиї тексти часто натхненні казковою фантастикою та науковою фантастикою, у «Riverdalle» вониспівували про казковий штимінський (ельфійск) світ. Про дизайнера, який із «сірого» став «білим чарівником», пили Camel в епічній прог-рок темі «Nimrodel/The Procession/The White Rider», а шведський музикант Бо Ханссон записув цілий альбом під назвою «Music Inspired By Lord Of The Rings». Втім, як і багато інших учасників прог-рок і хеві-метал сцени, як-от Nightwish, Megadeth, Blind Guardian, Glass Hammer... які так чи інакше торкалися містичного світу Толкієна. Серед них була й ірландська фолк-зірка Енья, чия композиція «May It Be», написана для фільму «Братство кільця», була номінована на «Оскар». Не залишилися осторонь і джазові музиканти, як-от Джон Сангстер, який записув аж шість альбомів, натхненних Толкієном.
«Рецепти Всесвіту Толкієна» автора Роберта Тюслія Анна Безсумнівно, загальну «толкієнеманію» останніх років розпалив мегапопулярний фільм-серіал, тому «Володар кілець» і «Хоббіт» знайшли своє місце й у гастрономії. Точніше, на сторінках книги/повареної книги «Рецепти Всесвіту Толкієна» автора Роберта Тюслія Едуарда. Чому? «Зухваляння Толкієною їжею, яку ялилилили його персонажі, більш ніж літературні. Його описи трапез дуже точні та написані з любов'ю — прикладаючи справжню насолоду персонажів і їхнього творця їжею й питтям», - написав в попередженні книги Роберт Тюслою королеванда. І він повністю правий, адже абсолютно точно не випадково, що й «Володар кілець», і «Хоббіт» починаються з опису бенкету, після якого починається пригода, або що описи приготування їжі — як, наприклад, тушкованого кролика Сема — описані такі ж докладно, як і битви. Творець штигінської кухонної книги дійсно постарався перетворити літературні описи страв на рецепти, що відповідають смаку сучасної гастрономічної аудиторії. Або, точніше, в низку інструкцій для простих страв, які, як і відповідна музика, якщо ви фанат Толкієна, можуть хоча б на мить перенести вас у Середзем'я.
Ось кілька страв зі світу ельфів і хобі:
Фасольне рагу на сніданок для хобі (покаї готуєте та їсте, слухайте Black Sabbath і «The Wizard»)
Інгредієнти:
- 2 столові ложки олії
- 1 червоний лук, нарізаний півкільцями
- 2 стиглі помідори (свіжі або консервовані)
- 2 столові ложки томатної пасти
- 2 столові ложки коричневого цукру
- 3 столові ложки винного оцту
- 1 столова ложка червоного меленого та копченого перцю
- 1 столова ложка гірчичного порошку
- 1 децилітр овочевої бульйону
- 2 банки квасолі (нетто 240 грамів кожна)
- Сіль і перець
- 2 столові ложки нарізані свіжої петрушки
- Тост
У глибокій сковороді розігрійте олію та обсмажуйте нарізаний лук до золотистого кольору. Додайте помідори (свіжі або консервовані), томатну пасту, цукор, копчений перець, оцет, гірчичний порошок (або чайну ложку гірчиці) й овочевий бульйон; перемішайте та дайте закипіти. Продовжуйте помішувати на слабкому вогні, поки рідина не зменшиться, потім додайте відціджену квасолю. Тримайте на вогні, помішуючи, поки не отримаєте густу суміш, посоліть і поперчіть, потім намажте на підсмажений тост або скибочки вареної картоплі. Наприкінці посипте свіжонарізаною петрушкою.
Котлети із Середньозем'я з капусти та картоплі (поки готуєте та їсте, слухайте Led Zeppelin і «Battle Of Evermore»))
Інгредієнти:
- 1 столова ложка олії
- 4 скибочки бекону (панчета, хамбургер...)
- 1 червона цибуля, дрібно нарізаний
- 1 зубчик часнику, дрібно нарізаний
- 1,5 чайні чашки вареної та відцідженої капусти
- 2,5 чайні чашки картопляного пюре
У сковороді розтопіть олію, додайте нарізаний кубиками бекон і обсмажуйте до потемніння. Додайте цибулю, часник і капусту та тримайте на слабкому вогні, помішуючи, п'ять хвилин. Потім додайте пюре та все добре перемішайте, сформуйте в сковороді товсту пелюстку. Добре обсмажте обидві сторони, потім викладіть на тарілку та наріжте на рівні шматочки.
Яйця дракона (покаї готуєте та їсте, слухайте Rush і «Necromancer»)
Інгредієнти:
- 8 яєць
- 2,5 чайні чашки води
- 1 столова ложка світлого соєвого соусу
- 1 столова ложка темного соєвого соусу
- 2 столові ложки листя чорного чаю
- 2 зірочки анісу
- 1 паличка кориці
- 1 столова ложка натертої кірки не обприскованого апельсина
- Сіль
- Листя зеленого салату для сервірування
Покладіть яйця варитися в холодну воду разом із чайною ложкою солі, доведіть воду до кипіння, потім зменште вогонь і варіть ще 12 хвилин. Вийміть і висушіть яйця, дайте їм охолонути, потім обережно побийте шкаралупу чайною ложкою. У каструлі, де варилися яйця, змішайте чашку води із соєвим соусом, трохи солі, листя чорного чаю, зірочки анісу, паличку кориці та натерту скоринку апельсина. Збільште вогонь, поки рідина не закипить, потім на слабкому вогні під кришкою варіть ще дві години. Зніміть із вогню та додайте яйця з тріскачкою, дайте постояти як мінімум вісім годин. Зніміть шкаралупу з яєць, розріжте їх навпіл і подавайте на листі салату.
Салат Голлума із сирої риби (пока готуєте та їсте, слухайте Енью та «May It Be»)
Інгредієнти:
- 1,5 чайні чашки рису для суші
- 6 столових ложок рисового оцту
- 2,5 столові ложки білого цукру
- 1 столова ложка нарізаного маринованого імбиру
- 1⁄2 чайної ложки васабі пасти
- 1⁄2 огірка
- 500 г свіжого лосося без шкіри
- 1 очищений авокадо, нарізаний кубиками
- 3 столові ложки підсмаженого насіння кунжуту
- 4 середні зелені луки, нарізані тонкими скибочками
Приготуйте рис, а тим часом злегка нагрійте оцет і цукор у каструлі, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Додайте маринований імбир і васабі, перемішайте та дайте охолонути. Наріжте очищений огірок дрібними шматочками, видаліть усе насіння й додайте в холодну суміш оцту та імбиру. Коли рис буде готовий, перекладіть його в салатницю та полейте сумішшю оцту, імбиру й огірка. Добре перемішайте рис, потім додайте нарізаного свіжого лосося, авокадо та нарізану зелену цибулю, посоліть, перемішайте та посипте підсмаженими насінням кунжуту.